Het blog van Lexus


Lexus Design Award 2017 heeft Nederlands tintje

lexus_design_award

De deadline om mee te kunnen doen aan de Lexus Design Award 2017 komt snel dichterbij. De Nederlandse designer Edwin de Kuiper schreef zich reeds in voor de internationale designwedstrijd die Lexus nu voor de 5de keer op rij organiseert. Wat was zijn belangrijkste beweegreden?

Edwin de Kuiper kwam bij toeval de oproep voor de Lexus Design Award 2017 tegen. “Ergens op het internet, maar precies waar weet ik niet meer. Wat ik mij nog wel herinner, is dat de kwaliteit van de inzendingen van vorige edities erg hoog is. Dat sprak mij direct aan. En dus besloot ik mee te doen.”

edwin_de_kuiper

The Social Table

Edwin heeft sinds 2007 zijn eigen, gelijknamige ontwerpstudio. Dit is gevestigd in Deventer. Onder de naam Studio STIJLAPART ontwerpt en maakt hij meubels. Ook voor de Lexus Design Award 2017 bedacht hij een meubel, namelijk ‘The Social Table’. Die naam is niet uit de lucht komen vallen, legt Edwin uit.

Geen persoonlijk contact meer

“Het idee voor de tafel kreeg ik toen ik mijn 3 neefjes een keer naast elkaar op de bank zag zitten. Alle drie met hun mobieltje in de hand. Ze keken elkaar niet aan en waren aan het gamen of misschien zelfs wel met elkaar aan het chatten. Toen dacht ik: als je deze ontwikkeling doortrekt, krijg je een hele generatie die geen persoonlijk contact meer heeft en geen emoties meer bij anderen herkent. Toen ontstond het idee van The Social Table.”

lexus_design_award

Verbeelding, samenzijn en verbinden

“De tafel heb ik ontworpen om mensen op een speelse manier met elkaar te laten verbinden. De vraag die ik mij hierbij zelf stelde was: kunnen mensen nog steeds gesprekken beginnen, op elkaar reageren en communiceren in het echte leven? De tafel is ook geschikt voor dementerende ouderen; het is een bijzonder stimulerend instrument. Het gaat over verbeelding, samenzijn en verbinden. De tafel maakt dat mensen communiceren!”

lexus_design_award

4 pictogrammen

In The Social Table kunnen mensen die eraan zitten hun smartphone in uiterst stijlvolle laatjes opbergen. Eenmaal dicht gaat de lade naadloos op in het strakke design van de rechthoekige tafel. Edwin: “Bij elk van de 4 zitplaatsen bevindt zich een pictogram dat oplicht en het live gesprek tussen de vrienden en kennissen aan tafel op gang moet brengen. Het pictogram varieert zodat er altijd gespreksstof is. En de telefoon is écht even helemaal weg.”

lexus_design_award

Oom Henry en tante Tilly

De pictogrammen fungeren feitelijk als conversatiestarters. “Als het pictogram ‘film’ oplicht, is het gespreksonderwerp ‘films’. Verschijnt het pictogram ‘mail/envelop’ dan kun je bijvoorbeeld vertellen over de meest bizarre mail die je ooit gekregen hebt. Of over je meest gewaagde liefdesbrief. En misschien wel over de beroemde postzegelcollectie van je oom Henry. En hoe hij tante Tilly hiermee verleidde”, lacht Edwin. “Als het pictogram ‘muziek’ verschijnt, kun je bijvoorbeeld zoveel mogelijk hits met ‘liefde’ in de titel opsommen.”

Mooie tafel

The Social Table zou niet misstaan in een met zorg samengesteld interieur. “Dat was ook precies de bedoeling”, vervolgt Edwin. “Het moest vooral ook een mooie tafel zijn. Vandaar de toplaag van prachtig houtfineer. De pictogrammen schijnen hier subtiel doorheen en kunnen desgewenst worden uitgezet. Op die manier lijkt het een normale tafel en gaat hij op in het interieur.”

Inschrijven voor Lexus Design Award 2017

Inschrijven voor de Lexus Design Award 2017 kan nog tot en met 16 oktober 2016. Edwin hoeft niet per se te winnen. “Ik hoop vooral op feedback. Hoe op The Social Table gereageerd wordt. Ik werk in een klein studiootje met soms een stagiair voor de marketing, en dus is feedback voor mij heel belangrijk. Zeker als het commentaar van gerenommeerde designers betreft.”

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen. Heeft u nog een vraag? Neem dan contact op via het contactformulier.