Het blog van Lexus


Deze Lexus is van karton!

Lexus Origami Car

Geloof ons: deze Lexus wil je zien. Hij is niet gemaakt van staal, kunststof en glas, maar van karton. En het mooie is: hij rijdt!

Dit is de Lexus Origami Car. Alles wat je ziet, is van karton. De carrosserie, maar ook de buitenspiegels, de ‘spindle’-grille die elke nieuwe Lexus typeert, het interieur én het Lexus logo op het stuurwiel. Ja, zelfs het analoge klokje op het dashboard is van karton.

Lexus Origami Car

Eerbetoon aan onze ‘Takumi’
De Lexus Origami Car heeft werkende koplampen. De portieren gaan open en dicht. Een elektromotor zorgt voor de aandrijving. De Lexus Origami Car is een eerbetoon aan onze ‘Takumi’, vaklieden die ervoor zorgen dat de kwaliteit van elke Lexus boven elke twijfel verheven is.

Lexus Origami Car

Overtreffende trap
Om hun vakmanschap aan te kunnen tonen, moeten toekomstige ‘Takumi’ tijdens hun sollicitatie een origami kat vouwen. Met slechts één hand en niet de dominante hand. De Lexus Origami Car is de overtreffende trap van dit kunstje.

Lexus Origami Car

Uiterst complex
De Lexus Origami Car is gemaakt door het Britse Scales & Models. Oprichter Ruben Marcos vertelt dat dit uiterst complex was: “Het kostte meerdere pogingen om de stoelen goed te krijgen en ook de wielen hadden extra veel aandacht nodig.”

Bij het project waren 5 medewerkers betrokken. In de volgende video zie je wat er allemaal moest gebeuren eer de Lexus Origami Car gereed was. En aan het einde zie je de auto daadwerkelijk rijden.

1.700 stukken karton
Lexus voorzag Scales & Models van een digitaal 3D-model van de Lexus IS. Dit werd opgedeeld in onder meer de carrosserie, het interieur, de stoelen en de wielen. Deze onderdelen werden vervolgens digitaal teruggebracht tot lagen van 10 mm. En die stonden model voor de eveneens 10 mm dunne, met lasertechniek gesneden lagen karton waaruit de Lexus Origami Car bestaat. In totaal gaat het om 1.700 stukken karton!

Lexus Origami Car

Heel secuur werkje
Elke laag karton kreeg zijn eigen nummer om ervoor te zorgen dat hij op de juiste plaats gemonteerd werd. Dat gebeurde met de hand. De delen zitten aan elkaar met waterbestendige houtlijm. Een heel secuur werkje, want als de lijm eenmaal droog was, kon er niks meer veranderd worden. Het duurde dan ook 3 maanden eer de Lexus Origami Car klaar was.

Lexus Origami Car

“Feitelijk hadden we onze eigen productielijn gebouwd. We werkten met militaire precisie en verbeterden continu het productieproces, precies zoals Lexus dat dagelijks doet’, besluit Ruben Marcos.

De Lexus Origami Car in het echt zien? Dat kan tijdens het evenement Grand Design Live (8-11 oktober 2015) in Birmingham.

Of toch liever een Lexus IS van staal? Stel dan jouw Lexus IS 300h hier samen.

Reacties zijn gesloten.

Reacties zijn gesloten

U kunt geen reactie meer plaatsen. Heeft u nog een vraag? Neem dan contact op via het contactformulier.